Madeirský rum

    24. 10. 2025

    Zdieľať:

    Madeirský rum

    Rozloha cukrovej trstiny je na Madeire takmer 172 ha. Kedysi v minulosti to však bolo až 2000 ha, napriek tomu tu tradícia výroba rumu zostala živá a na ostrove sa nachádza niekoľko rumových fabrík, ktoré spracuvávajú cukrovú trstinu z vlastných polí cukrovej trstiny a vyrábajú si svoj vlastný rum. 

    Rum je destilát vyrábaný z cukrovej trstiny alebo melasy. Do zmesi sa ďalej pridáva voda a kvasinky, čím sa naštartuje fermentácia. Vykvasený produkt sa niekoľkokrát vydestiluje v medených kotloch. Destilácia môže byť kontinuálna (kolónová), ktorej výsledkom je jemnejší rum s vyšším obsahom alkoholu, a periodická (kotlíková) destilácia, ktorá sa používa  na výrobu rumov s výraznejšou chuťou a arómou. Výsledný destilát je čírí. Aby dostal zlatú farbu, musí sa skladovať v drevených sudoch, ktoré boli predtým použité a vypálené. Najčastejšie sú to sudy po cherry, portských vínach alebo koňaku a bourbone. Na dosiahnutie špecifického chuťového profilu sa často miešajú rumy z rôznych destilácií a období zrenia. 

    Skladuje sa vo forme, ktorá sa nazýva solera. Ide o ukladanie sudov do tvaru pyramídy, kde podstavu trojuholníka tvoria najstaršie ročníky a najmladšie sa nachádzajú na vrchole. Počas skladovania rumu sa z neho odparuje 10% z obsahu, čo sa nazýva anjelská daň. V oblastiach, kde je teplejšie sa rum odparuje rýchlejšie. 

    Rum v preklade zrejme pochádza z anglického slova Rumbulion, čo v preklade znamená hýrivá zábava.

    A vedeli ste, že 16.8. je medzinárodný deň rumu? 

    Počas nášho krásneho zájazdu na Madeiru navštevujeme jednu z fabrík na výrobu rumu a rumových výrobkov, ktorá na lisovanie cukrovej trstiny ešte využíva parné stroje z 19. storočia. Príďte sa do nej pozrieť spolu s nami! 

    24. 10. 2025

    Zdieľať: