Poncha - Národný nápoj Madeiry
Zdieľať:
Poncha
Skvelý zlatý mok Madeiry, ktorý sa stal národným nápojom nesie názov Poncha. Domáci ju milujú, lebo je hlboko zakorenená v histórii ťažko pracujúceho ľudu na odľahlom ostrove uprostred Atlantiku. A povedzme si, že i trošku netradičný nápoj. Ide o zmes kvalitného madeirského bieleho rumu s názvom Branca, do ktorého sa primieša čerstvo vyšťavený citrón alebo iná citrusová šťava, pridá sa kvalitný včelý med a poriadne vymieša. Pozor - len habarkou! Na to si domáci potrpia. Určite naradno tento poklad miešať inak ako kvalitnou drevenou habarkou.
Kedysi bol rum každodenným "pokrmom" ťažko pracujúceho ľudu na plantážach cukrovej trstiny, vínnej révy a iných plodín. Keďže zo samotného alkoholu im sily na celý deň nevydržali, bolo potrebné do neho čosi pridať. A tak sa prišlo na to, že pridaním medu a citrónovej šťavy je nápoj hustejší, viac zasýti a postupne mizla i choroba skorbut (nedostatok vitamínu C), ktorá sužovala chudoný ľud.
Ak by ste si tento vynikajúci nápoj chceli pripraviť doma, ponúkame vám recept na marakujovú ponchu:
50 ml bieleho rumu Branca (samozrejme dovezeného z Madeiry :))
50 ml marakujovej šťavy
25 ml citrónovej šťavy
trošku medu
a vymiešať habarkou
Madeirčania k nej konzumujú drobnosti - záleží od lokálu - ale najčastejšie arašidy, ktoré si lúskate, fermentovaný vlčí bôb, sušené mäso alebo zavárané mäso, držky a iné.

Na zdravie!
Zdieľať: